Sağlık Bakanlığı, sağlıklı bir yaşam için beslenme kadar düzenli egzersizin de önemine dikkati çekmek amacıyla özellikle uzun süre yolculuk yapanlara yönelik ''Yolculukta Egzersiz'' rehberi hazırladı.
Rehberin, tren, otobüs ve uçak yolculuklarında, koltuklarda ya da kolay ulaşılabilecek yerlerde yer alması, monitörlerde gösterilmesi, yolcular tarafından uygulanmasının özendirilmesi hedefleniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığınca Devlet Hava Meydanları ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüklerine konunun ayrıntılarını içeren birer yazı gönderildi. Uygulamanın başlatılması için bu kurumlardan cevap bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda, sağlıklı bir yaşam için beslenme kadar düzenli egzersizin de önemli olduğu, yeterli ve dengeli beslenen bir kişinin düzenli egzersiz yaptığında pek çok sağlık riskinin ortadan kalktığına dikkat çekildi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi ve esnekliğin artmasının yanı sıra sık görülen aşırı şişmanlık (obezite), kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını belirttiler.
Türkiye'de de her geçen gün sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşama bağlı olarak obezitenin arttığını dile getiren yetkililer, gün içinde yapılabilecek basit hareketlerle bacak ve kol kasları başta olmak üzere fiziksel aktivitede bulunulabilineceğini söylediler.
Türkiye'de gerek çocuk gerekse yetişkinlerin büyük çoğunluğunun hareketsiz bir yaşam içinde olduğunun gözlendiğini anlatan yetkililer, kısa mesafeler dahil bir çok yere yürümek yerine araçla gidilmesinin, merdiven çıkmak yerine asansör kullanılmasının, çocukların açık havada oyun oynamak yerine bilgisayar ekranının karşısında vakit geçirmelerinin başta obezite olmak üzere çeşitli sağlık problemlerine neden olduğuna dikkati çektiler.
Fiziksel aktivite programları
Yetkililer, Sağlık Bakanlığı bünyesinde hazırlanan çeşitli projelerle, bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi ve bu konuda kişilerin yönlendirilmesinin hedeflendiğini, bu amaçla düzenli olarak sağlık personeli ve halk eğitimleri yapıldığını kaydettiler.
Uzun mesafeli uçak, otobüs ya da tren yolculuklarında kişilerin hareketsiz kaldıklarını ifade eden yetkililer, özellikle sık seyahat eden kişilerde, buna bağlı olarak kas gücü ve vücut esnekliğinin azalabildiğine, kalp-damar sağlığının bozulabildiğine, sinir sisteminin zayıfladığına dikkati çektiler.
Yolcuların sağlığının korunması amacıyla uzun süren yolculuklar boyunca hareketsizliği önlemek amacıyla çeşitle egzersiz programlarının uygulanmasının faydalı olacağını anlatan yetkililer "yolculukta egzersiz" rehberinin, Devlet Hava Meydanları ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüklerine bağlı ulaşım araçlarında konulmasını istediklerini belirttiler.
Yetkililer, uzman akademisyenlerle işbirliği içinde hazırlanan "Yolculukta Egzersiz" rehberinin, uçak, otobüs ve trenlerde yolcuların koltuklarına konulabileceğini, uçak ve metro yolculuklarında monitörlerde gösterilebilineceğini dile getirdiler